Joan Antoni Elias

La nostra civilització ja des de temps immemorials ha tingut la necessitat de moure’s d’una banda a l’altra. Per fer-ho ha desenvolupat medis de transport, que  com hem vist aporten ja sigui beneficis com efectes negatius.

Què passarà amb la mobilitat elèctrica?

No sé si és llegenda urbana, però em va arribar una anècdota que sempre m’ha semblat molt aclaridora de la capacitat humana per avaluar les expectatives de futur.

Explica que a finals del segle dinou o començaments del vint, li preguntaven a un gran capità d’empresa de la llavors puixant ciutat de Nova York, com veia el futur de la ciutat. Amb la seva respectabilitat guanyada per els seus èxits empresarials, va contestar que en el futur la ciutat seria un gran femer i per tant inhabitable. Argumentava que amb l’imparable creixement econòmic, tothom per poder anar d’una banda a l’altre utilitzaria el seu propi cavall, amb la conseqüència previsible d’escampar excrements arreu.

Òbviament la seva previsió va ser errònia, no per que la gent no millorés la seva condició econòmica o desapareixes la necessitat de trasllat fàcil, sinó per l’aparició del automòbil.

Sí bé és cert que aquesta innovació va aportar un nou tipus de efectes negatius en forma de soroll i, alta contaminació ambiental, no és menys cert que ha constituït un gran motor de creixement econòmic durant els últims cent anys.

Que aporta la mobilitat elèctrica? Sabem que aspectes relacionats amb el soroll, i la contaminació provinent de la combustió han de desaparèixer, però ben segur que també ha de constituir un nou impuls al creixement amb noves oportunitats.

Per exemple les empreses dedicades a les instal·lacions de autogeneració d’energia domèstica, o les que es dediquin a gestionar el subministrament elèctric en aparcaments, tan públics com privats.

També es donarà un gir important a les actuals estacions de servei, que a banda de proporcionar càrrega elèctrica, poden donar un servei més ràpid, simplement canviant bateries ja carregades per les esgotades.

Segurament seran moltes i més imaginatives les oportunitats empresarials innovadores generades per la mobilitat elèctrica.