Joan Anglada Rull

«El cor té raons que la raó ignora». Amb aquesta sentència del filòsof, físic i matemàtic Blaise Pascal, queda palesa la importància de les emocions en la presa de decisions i, conseqüentment, en els nostres comportaments.

 

 

Els humans presumim de ser sers racionals; és a dir, que les nostres conductes —i els resultats que se’n deriven—, són fruït de la facultat que tenim de raonar. Ens fa sentir més còmodes pensar que el nostre jo conscient és qui controla el comandament de la nau. Però res més lluny de la realitat: diversos estudis neurocientífics han arribat a la conclusió que el component emocional és molt més important que el racional a l’hora de decidir. I la pròpia experiència així ens ho confirma.

 

Les emocions són reaccions fisiològiques originades per un esdeveniment intern o extern (amb els pensaments també les podem activar). Per tant, es recomanable conèixer-les perquè afecten la nostra vida: aconseguir una bona salut física i mental depèn, en bona mesura, de com gestionem les emocions. I també ens permet superar situacions d’estrès i construir relacions satisfactòries amb les persones que ens envolten.

 

Molts dels problemes originats en l’àmbit familiar, social, empresarial i polític són fruït d’una manca de competències emocionals. La manca d’intel·ligència emocional d’alguns líders i directius per gestionar les diferències dins les organitzacions i els països condueix inexorablement al fracàs. Diuen que els millors líders són aquells que tenen un elevat quocient emocional. Experts en la matèria coincideixen que l’anomenat lideratge transformacional és el més complert, atès que per aconseguir el canvi se centra en les persones, fomentant la seva participació activa mitjançant la inspiració, la innovació i la motivació de l’equip. I aquest estil de lideratge té molt a veure amb la intel·ligència emocional.

 

Rafael Bisquerra, professor de la Universitat de Barcelona i director del Postgrau en I. E. en les Organitzacions, afirma que «el carisma, el lideratge i l’èxit professional i personal és la conseqüència d’un elevat quocient emocional».

 

Què és la intel·ligència emocional? Doncs ni més ni menys que una habilitat que ens permet relacionar-nos millor amb nosaltres mateixos i amb les persones que ens envolten. Consisteix en detectar què ens passa, posar nom a l’emoció i, a continuació, saber escollir la resposta més adient a cada situació . Resumint, es tracta de posar intel·ligència entre l’estímul i la resposta per tal que aquesta sigui una resposta intel·ligent. «El jo conscient agafa el timó de la nau just abans que el jo inconscient faci un disbarat». En català emprem una paraula per definir-ho: «SENY». I una sentència popular diu: «compta fins a 10 abans de parlar. I si estàs molt enfadat, compta fins a 100!».

 

Els líders de debò destaquen per tenir un elevat quocient emocional en una sèrie d’àrees o dominis (D. Goleman), que determinen el nivell d’I.E.: autoconsciència, autocontrol, automotivació, empatia, habilitats socials, resiliència i adaptació als canvis.

 

I per acabar, una notícia excel·lent: totes aquestes habilitats es poden entrenar i, en conseqüència, estan a l’abast de tothom.

 

 

 

Si vols l’assessorament dels Sèniors voluntaris de SECOTbcn, per temes de gestió empresarial, fes clic aquí.