César Canut Bartra
“Qui paga, mana”, “Comprar és fàcil”, “El client sempre té la raó”, etc…, són frases que han anat, històricament, en contra de la Funció Compres.
Dones tu importància a la Funció Compres a la teva empresa?
No fa tants anys la decisió de nomenar responsable de Compres en una Empresa, era presa per la propietat en funció de la confiança personal i de la presumpta honradesa de l’empleat (la formació no comptava).
Afortunadament, i per raons vàries (multinacionals, ERPs com Sap, etc…), avui en dia s’ha professionalitzat l’acompliment de la Funció malgrat que encara resten tota una sèrie de tòpics que s’haurien d’arrencar del pensament de les Organitzacions Empresarials per implantar els nous i següents conceptes:
- Compres és una Funció que forma part dels Recursos que una Empresa ha de tenir. Definim la paraula Recurs com “el mitjà que un necessita per sobreviure” (l’aigua és un Recurs, l’oli d’oliva, no).
- Compres és a Subministrament, el que Màrqueting és a Vendes i I+D+i és a Producció.
- El preu no és el paradigma de la Funció, ho és el COST que aporta un material al Cost Total del Producte.
- El coneixement dels Mercats d’Aprovisionament és la base de una bona Gestió per poder aconseguir la tan nomenada “GARANTÍA DE SUBMINISTRAMENT”, sense la qual, una Empresa farà fallida tard o d’hora i, finalment,
- COMPRES NO ÉS UN “PROFIT CENTER”, el benefici no es fa amb els estalvis al Flux de Materials, a Compres, a Recursos Humans, etc… Aquestes Funcions treballen sobre estàndards que han de complir i punt. El benefici brut surt de la diferència entre el preu de venda i cost directe del producte, per això dic que no és un Profit Center.
Per acabar, encara que el tema es presta a debat com pocs en el si de les Organitzacions, s’ha de deixar ben clar que seguint la definició de Recurs emprada més a dalt, un Recurs és allò que no es pot subcontractar per que el necessites per sobreviure.
En la meva opinió, les úniques tres Funcions que no es poden subcontractar són I+D+i, Màrqueting i Compres. La resta com, Producció, Vendes, Aprovisionament, Distribució, etc.. es poden perfectament subcontractar i, de fet, com a mesura de reducció de Costos, ja s’està fent i, per desgràcia, a més a més, ÉS MODA.
Important el matís entre preu i cost
Totalment d’acord.
Està demostrat que voler estalviar en les compres ens porten a proveïdors que ens surten molt cars.
Totalmen d’acord. La meva experiència de 30 anys a Vendes en va ser molt útil al fer-me carec del Departament d’Operacions on les compres era una secció bàsica. Per a mi va ser bàsic veure els proveïdors com a aliats no com a contrincants. Junts vam aconseguir importants millores en benefici de les dos parts.
Vull fer costat a en César, que com gran expert a la matèria, ho ha exposat magistralment i amb un mínim de paraules. Aquests últims anys hem pogut veure com es subcontracten operacions de Producció i Distribució a gran escala, incloses grans multinacionals, que abandonen així un dels seus elements clau, passant a considerar que aconseguiran subministrar-se el seu propi producte, amb la seva pròpia marca a preus competitius i descendents, reforçant així la funció de Compres un cop més.
Molt bé Cesar. Totalmen d’acord.
La globalització imposa noves regles a les funcions de compra i aprovisionament.
Es defineixen partners i no proveïdors.
Totalment d’acord. Hi ha una frase feta associada a grups de venda ambulant “el negocia es fa en la compra no en la venda”
Clar i català. Molt ben explicat, César
Con frecuencia, el departamento de Compras se centra en el precio y descuida o no cuida suficientemente el aspecto de la Calidad de los productos o servicios comprados.